Mejan Labs

En blogg om konst & design

Äkta svenska möbler som gör en glad

Äntligen ser vi slutet av inställningen att saker och ting är till för "köp-slit-och-släng". Så är det ju inte, och det är inget hållbart sätt att leva på och inget som vi, inredare tycker är något bra att leva efter. Vi är glada att se att det är "inne" med hållbarhet och kvalitet. Det är inte hållbart i längden att konsumera möbler och skaffa ny inredning vart femte år. Själva målarfärgen och tapetseringen bör göras vart femte år, men vi kan inte bara riva ut allt och slänga det, särskilt inte möblerna som vi möblerar med där hemma.

Vi vill ha möbler för längre tid

Här välkomnar vi trenden med att i stället skaffa oss möbler som håller i flera generationer, som kan gå i arv och som gläder fler än en familj. Som inredare är man ju alltid ute efter det som gör våra hem, kontor eller fastigheter finare. Vi ser också en tydlig trend att gå efter kvalitet och riktiga material. Liksom kronprinsessan Victoria som för det mesta föredrar svenskt, vill även vi premiera svensktillverkat, inte bara för att de är bättre än andra möbler, utan för att det är lokalt tillverkat. Vi vet ju att italienska möbler och möbler från andra kulturer och länder är fantastiska, det handlar inte om det. Det viktiga är både hur möblerna tillverkas, vilken miljöpåverkan tillverkningen har, men även hur de kommer hem till våra hus och hem. Om de ska transporteras långa vägar eller ej.

Bröderna Andersson är svensktillverkat och lokalt

Av de anledningarna vill vi slå ett slag för Bröderna Anderssons möbler. De tillverkas i Vetlanda, Småland. De är tillverkade med traditionellt hantverk och med material som kommer från Sverige. Tygen sys för hand för att hålla under många generationer som inte kommer i närheten av Ikeas snabba tillverkning och material som inte är avsedda för möbler överhuvudtaget. Det är inte fel med Ikeas möbler, men det är som att äta hamburgare från Mc Donalds när man kan välja husmanskost hemma. Husmanskosten hemma är som slottsstek med passerad potatis och inlagd gurka med hemmagjord lingonsylt. Där är skillnaden på kvalitet, både på köttet, potatisen, gurkan och kryddorna.

Det är inte svårt att hitta deras möbler

Det som vi gillar med deras möbler är det att man inte behöver bege sig till en möbelhandel för att få tag i deras möbler. Det kan man göra hemma vid en dator, på internet. Du klickar på deras hemsida, beställer och betalar det som du önskar dig. Sedan kommer möblerna hem till dig, levererade av företaget. Bättre kan det knappast bli.

27 Jan 2020

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.