Mejan Labs

En blogg om konst & design

Är fönster så viktiga egentligen?

Vi har just fått ett informationsbrev från styrelsen i vår BRF. Ett informationsbrev som kallar till ett extramöte där vi ska diskutera fönster. Yay. Det som vi ska rösta om gäller om vi ska byta fönster eller om vi ska genomföra en fönsterrenovering och oavsett vilket så kommer det att kosta pengar. Såklart. Lyckligtvis så verkar det inte drabba oss så mycket - det handlar om en hyreshöjning, men inte så pass hög som vi till en början trodde.

Det kan dock bli tal om ett ganska hetsigt möte ändå. Då frågan först kom upp så delades föreningen i två läger - de som ville byta fönster helt och de som ville renovera de befintliga. Och så vi då, som fortfarande inte vet hur vi ska rösta.

Så här tänker åtminstone jag gällande ett fönsterbyte kontra en renovering:

  • Är det inte lika bra att ta kostnaden med en gång? Förr eller senare så kommer vi ju ändå att tvingas byta fönster. Man kan inte renovera hur många gånger som helst. Förvisso så säger man att det håller i minst tio år och så vidare - men det här är mitt starkaste argument till varför jag skulle rösta på byte av fönster.
  • Ett byte kan kosta mer än det smakar. Jag har fått förklarat för mig att vår gamla fastighet har så kallat självdrag. Det säger mig egentligen ingenting, men det kan tydligen visa sig att nya fönster skapar sämre ventilation (då de är tätare, antar jag?) och att vi och med detta kan tvingas köpa in nya ventilationssystem. Det låter dyrt.
  • Får vi ens byta fönster? En annan fråga som vi måste få svar på gäller om vi får byta fönster och i så fall till vilka. Vi bor i en gammal fastighet och på en sådan så måste man hålla sig till vissa regler. Det kan innebära att exempelvis - betydligt billigare - fönster av plast inte får sättas in. Här vet jag inte riktigt hur det fungerar, men jag antar att vi får svar på det vid mötet. Om vi måste byta till fönster av trä så kommer kostnaderna att bli betydligt dyrare, men å andra sidan så gillar jag tanken på att bevara också. Jag skulle inte jubla om fastigheten mittemot vår ändrade karaktär totalt genom att sätta in fönster av plast. Även om tydligen ser bättre ut idag.
  • Tiden det tar. Jag vill inte spendera sommaren i ett byggkaos. Därför ligger även tiden det tar att byta fönster eller renovera dem i vågskålen. Vilket projekt tar längst tid?

Det blir spännande det här. Hoppas bara allt kan ske i sann demokratisk anda och utan konflikter. Jag vill inte bo i en förening där folk bråkar om allting. Det räcker med att tvättstugan är den krigszon den är idag.

24 Apr 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.