Mejan Labs

En blogg om konst & design

Återvinning av stora saker

När man åker förbi en bilskrot kanske man reagerar över den mängden avfall som man kanske ser bilvraken som. Men vad gör man med bilar som skrotas och finns det något som går att återanvända?

En bil som skrotas har oftast gått i många år och kanske även lappats och lagats många gånger om. Till slut känner ägaren att det inte är ekonomiskt försvarbart längre. Eller så är bilen så pass gammal att den börjar bli trafikfarlig. Vad anledningen än är så ska man lämna bilen på en bilskrot som sista anhalt. Men vad händer med en bil på skroten? Det kan se ut som en enda stor skräphög men det stämmer inte. En bilskrot kallas också ibland för en demontering. Det betyder att man skruvar isär bilen och tar hand om alla delar. Miljöfarligt avfall lämnas till en återvinningsstation för korrekt hantering. Alla delar som är fungerande och tillräckligt nya sparar man på för att sälja vidare. Sedan går karossen vidare till återvinning och blir kanske till en ny bil eller något annat i framtiden. Så varenda beståndsdel av bilen tas om hand på ett bra sätt och i stort sett allt går att använda igen. På något sätt.

Nya och gamla delar

Som bilägare eller bilverkstad, kan man köpa begagnade bildelar från bilskroten. Det gäller i stort sett allt som finns monterat på en bil och som bildemonteringen ser ett värde i. Vissa delar kan hålla i väldigt många år och vara fullt fungerande trots att andra delar gett upp. Men det finns också bilar som kan ha helt nya delar monterade. Kanske har man ganska nyligen varit på bilverkstad innan bilen lade av helt. Eller så kan man ha varit i en olycka där bilen skrotas på grund av sina skador och inte sin ålder. Man kan därför göra riktigt bra fynd genom att se över begagnade bildelar.

En marknad på nätet

Det finns en marknad på internet för delar som plockas ur skrotade bilar. Om man ska laga sin bil och vill spara pengar så kan man be sin bilverkstad se ifall något begagnat finns tillgängligt. Precis som med nya delar kan man beställa dessa från en annan ort och få delarna redan nästa dag. Eftersom det finns bildelar som kan kosta lika mycket som en bra begagnad bil så kan det vara värt att kontrollera. Man drar samtidigt sitt strå till stacken gällande miljön. Så det är både ekonomiskt och miljövänligt.

4 Sep 2020

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.