Mejan Labs

En blogg om konst & design

Att samla antika leksaker

Att samla antika leksaker är en rolig och givande hobby som även kan visa sig vara en bra investering. Att gå på hobby- och leksaksmässor är ett bra sätt att få koll på utbudet och prisnivåerna men störst av allt är såklart nätet. Det finns många näthandlare och auktionsfirmor som mer eller mindre specialiserat sig på att köpa och sälja leksaker.

Förutom nostalgifaktorn är det framför allt hantverksskickligheten och uppfinningsrikedomen som slår en när man ger sig in i de gamla leksakernas värld. Där moderna leksaker ofta förlitar sig på blinkande ljus och roliga ljud var gamla tiders leksakstillverkare tvungna att vara mer sofistikerade för att fånga det lekande barnets intresse. Sinnrik mekanik, ofta med kugghjul och fjädrar, samverkade med smart och rolig design för att få leksakerna att utföra små enkla handlingar eller ta sig från A till B. Då som nu gjorde tillverkarna skillnad på leksaker för pojkar och flickor. Till pojkarna riktades tidigare nämnda mekaniska leksaker, olika figurer som vreds upp och sedan rörde sig. Leksaksbilar var precis som nu vanligt, ofta exakta replikor av tidstypiska modeller, ibland häpnadsväckande stora. Även modelljärnvägen var ett populärt inslag i pojkrummet. Radiostyrda bilar förekom så tidigt som på 50-talet.

För flickorna var det mest dockor med tillbehör som gällde, till en början i porslin och tyg men alltmer i plast i och med detta smidiga materials intåg på marknaden i mitten på 1900-talet. Den första Barbiedockan kom redan 1959.

Att hitta välbevarade leksaker med uppemot hundra år på nacken är naturligtvis inte det lättaste, det hör ju till leksakens natur att den slits och slängs med. Men förutseende samlare med näsa för framtida värde har funnits i alla tider och mycket har faktiskt bevarats för eftervärlden. Mest värde betingar orörda exemplar i originalkartong. Den typ av leksak som har störst värde är Märklintåg, och här är märket viktigt. Ett orört gammalt Märklinlok kan generera hundratals tusen kronor på antikmarknaden. Hantverksskickligheten är en stor faktor med Märklin, liksom med tyska leksaker överlag.

Ett annat område som värderas högt är dockskåp och dockskåpstillbehör, gärna från förra sekelskiftet. Här läggs också stor vikt vid hantverksskicklighet och individuell design. Här finns många kända tillverkare och utformare vars signatur garanterar en hög prislapp, precis som för en antik klocka eller möbel.

Ett tips om du ska börja samla antika leksaker är att hitta en nisch som verkligen engagerar dig och som du känner någon sorts samhörighet med, kanske något du känner igen från din eller dina föräldrars barndom och som fortfarande finns i släktens ägo. Gå mycket på loppisar och leta på nätet efter fynd. Kolla Ebay, Etsy och Tradera. Till och med på Blocket kan det dyka upp intressanta objekt. Vad gäller mässor finns de bästa europeiska i Tyskland och Storbritannien. Annars är ju USA leksakernas förlovade land. Blir du en riktigt seriös samlare med smak för riktigt åtråvärda objekt kanske du en dag finner dig själv pendlandes mellan mässor på flera kontinenter.

Och tänk att allt började med en sökning på penntroll på nätet.

 

8 Sep 2017

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.