Mejan Labs

En blogg om konst & design

Ett vackert och effektivt solskydd för din bostad

Fönster är en väsentlig del av vår bostad och ger både ljus och rymd. I vårt nordiska land vill vi ha stora glaspartier i våra hem och vi struntar ofta i gardiner, utan att oroa oss för insyn. Visst är det härligt med sol, men det är viktigt att ha rätt mängd av det. Under varma sommardagar kan det bli för mycket sol, vilket gör att det blir för varmt inomhus. Det kan leda till att vi sover dåligt på natten, och för äldre, sjuka och små barn kan det vara farligt och skadligt med för mycket värme. Luftkonditionering är ett sätt att kyla ner våra bostäder, men det minskar också vår tolerans mot värme och kan göra att vår kropp blir stressad när vi går ut i värmen. Dessutom kan luftkonditionering sprida mögelsporer i luften som kan leda till hälsoproblem.

Olika typer av solskydd

Luftkonditionering är inte det enda sättet att skydda sig mot värmen. Det finns andra alternativ som är mer energisnåla, till exempel olika typer av solskydd och markiser. Dessutom isolerar solskyddet mot både kyla och hetta, vilket kan vara som att tilläggsisolera huset. Fönstermarkiser monteras utanför fönstren och minskar värmen inomhus avsevärt utan att skymma utsikten. Det finns en mängd olika solskydd på marknaden, och det är viktigt att välja det som passar din bostads utseende, känsla och funktion. Alla har sina fördelar och kompletterar huset på olika sätt. En markis kan också skugga uteplatsen behagligt och terrassen blir som ett extra rum under varma sommardagar. Det finns även markiser och solskydd med sensorer som känner av om det blåser mycket och automatiskt fälls in.

Investera i en markis

Att investera i ett solskydd är en bra idé, inte bara för att skydda mot värme utan också för att ge din bostad ett lyft. Det finns solskydd och markiser i alla prisklasser, och det är enkelt att ta en titt på internet innan du bestämmer dig. Ett solskydd är ett effektivt och energisnålt alternativ till luftkonditionering och kan hjälpa dig att behålla en behaglig temperatur i ditt hem under varma sommardagar.

Läs mer om markiser hos: markisersödertälje.se

23 May 2023

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.