Mejan Labs

En blogg om konst & design

Fram för bättre - och fler - hissar i Stockholm

Hur ofta är du i behov av en hiss egentligen? Den frågan kan vi vanliga, unga och friska ställa oss och ge svaret att vi skulle klara oss ganska bra utan. Hissar kan vi klara oss utan i vår vardag, vi kan faktiskt må bra av att ta trapporna med jämna mellanrum i syfte att få lite vardagsmotion. Säger jag, som dagligen söker mig till hissen trots att jag bor på våning tre.

Det som har fått mig att tänka ett varv extra var att jag pratade med en väninna som nyligen fött barn. Vi hade bestämt träff för en lunch och hon skulle åka kommunalt till Medborgarplatsen. Det som skedde var att ho kom tjugo minuter för sent. Det är i sak liksom ingen stor sak i Stockholm: man får räkna med förseningar och allt under en halvtimme räknas - åtminstone av mig - som fullt acceptabelt.

Min väninna sätter dock en ära i alltid komma i tid och därför var det hela konstigt. Då jag dessutom såg henne komma farande med barnvagnen från Skanstull blev det än mer märkligt. Förklaringen fick mig att fundera på det här med hissar.

Hon hade nämligen klivit av vid Medborgarplatsen bara för att upptäcka att samtliga hissar där var ur funktion. Ingen större sak - hon väntade in nästa tåg och åkte till Slussen, bara för att mötas av samma budskap där: hissar som inte fungerade. Väninnan fick alltså åka tillbaka till Skanstull, ta en hiss där och promenera längs Götgatan. En försening på tjugo minuter, bara för att staden inte kan sköta sin hissar.

För en förälder så är det här en övergående fas - men hur ser det ut för äldre och för rullstolsburna? Är det rimligt att dessa personer inte ska ta sig dit de vill enbart för att hissar - och rulltrappor också, för den delen - inte fungerar i Stockholm? Och; hur många hissar finns det egentligen? På T-Centralen - där det största behovet finns - där måste man tydligen åka upp och ner mellan de olika plattformarna innan man slutligen kan gå ut på Plattan. Det är ta mig tusan ovärdigt.

Skicket på hissar i Stockholm måste diskuteras

Slutligen så ska mitt nyfunna hat gentemot huvudstadens offentliga hissar få ytterligare lite bensin på elden: vad är det för lukt?

Det fullkomligt stinker av urin, spyor och ibland även avföring. Städar man inte, eller vad är det frågan om? Här måste - naturligtvis - folk i gemen skärpa sig. Det är inte okej att ställa sig och uträtta sin behov i en hiss. Som jag sa ovan, hissen används dagligen av folk som har behov och som kan tvingas åka under en ganska lång tid innan man når upp- eller ned. Att tvingas göra det i en stark stank av urin är inte okej någonstans.

Jag kan dock någonstans ändå tycka att den här frågan hänger ihop och till viss del kan lastas på staden. För: hur ser det egentligen ut med antalet offentliga toaletter i vår huvudstad? Det är ganska glest mellan dessa, eller hur?

I övrigt så var bebisen väldigt söt och min väninna mådde bra. Det är väl det viktigaste, inser jag nu då raseriet lagt sig lite.

Intresserad av hissar? Här kan du läsa mer: http://www.hissarstockholm.se/.

23 May 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.