Mejan Labs

En blogg om konst & design

Genomför en korrekt flyttstädning i Stockholm

Det räknas med att det i runda slängar dagligen flyttar ungefär tre stycken bussar fulla av människor till Stockholm. Sett till år så innebär detta att ungefär hela Skellefteå söker sig till staden och sett till ett europeiskt perspektiv så innebär det att Stockholm placerar sig på femte plats över snabbast växande huvudstäder. Prognoserna säger att Stockholm runt år 2030 kommer att toppa den listan. Vart vill vi komma med detta?

Jo, dels att Stockholm är en attraktiv stad och dels också att det finns problem med bostäder. Som alla vet så har man i Stockholm sett en väldigt stor ökning av priser och man ser att det inte buggs tillräckligt många bostäder – något som pressar upp priserna på de befintliga bostäderna och som även skapat en väldigt labil andrahandsmarknad.

Allt detta har gjort att många dagliga flyttar sker och gemensamt för dessa är att det syns ett allt större fusk kring ett viktig moment som måste genomföras – flyttstädning. Flyttar man så ska man också genomföra en flyttstädning och detta är tyvärr något som många verkar ha missat i dagens Stockholm. Vi tror dock att detta till mesta del handlar om okunskap snarare än något utbrett mygel där man satt i system att strunta i- eller fuska med flyttstädning.

Därför tänkte vi – för att skapa lite mer kunskap – gå igenom en flyttstädning från grunden och peka på vad som måste göras. Kort sagt, ska du flytta i Stockholm – använd dessa punkter för att genomföra en korrekt flyttstädning. Tiden? Räkna med att avsätta åtminstone söndagen för detta. Det tar tid att städa grundligt och ordentligt.

  • Köket. Börja med att frosta av frysen och se till att städa denna samt kylen efteråt. Dra fram spisen och städa denna bakom, rengör plattor och se till att ugnen får sig en rejäl omgång med exempelvis svinto. Se till att fläkten är fri från fett, fläckar och matos – samt rengör bakom. Skåp, hyllor och lådor ska torkas ur och vara ordentligt rengjorda. Dammsug och torka golven.
  • Badrummet. Samma noggrannhet ska finnas vid en flyttstädning här som i köket. Badkar, toalett, handfat, kakel- klinkers, golv – allt ska vara skinande rent. Dessutom så måste du rensa avlopp och göra golvbrunnar rena. Tips här – använd ättika på exempelvis kaklet; det ger en snygg finish!
  • Alla golv ska dammsugas och torkas.
  • Skår och garderober rengöras.
  • Vägguttag ska dammas av och torkas.
  • Fönster ska putsas – ett projekt som tar tid och där du måste vara beredd på at rengöra samtliga sidor samt ta bort alla smuts och allt damm som fastnat mellan fönstren genom åren.
  • Skivor. Se till att fönsterbänkar och skivor är riktig rena. Ett tips kan vara att avsluta med att gnugga in lite skokräm; förutsatt att du har stenskivor.

Läs mer om flyttstädning på denna hemsida: https://www.stockholmflyttstädning.nu

30 Apr 2022

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.