Mejan Labs

En blogg om konst & design

Golvmattor med spännande design

Något som vi som konst- och designintresserade tycker är väldigt kul är att det har kommit ett starkare fokus på starka färger och mönster igen. Det har varit så oerhört mycket nordisk design med vitt vitt och åter vitt samt strama linjer och bleka färgskalor det senaste årtiondet så det känns skönt att det ÄNTLIGEN börjar komma en motrörelse och människor som är modiga och vågar ta ut svängarna i sin inredning igen.

Visst, det började kanske lite smått med den hysteriska fondväggstrenden för några år sedan, men de flesta lyckades inte få till den särskilt snyggt eller fegade ur och valde gråmönstrade varianter för att det skulle passa ihop med resterande blekvita inredning.

Men sen började det sakta krypa in färg igen. Fantastiska tapetmönster inspirerade till att våga ta ut svängarna även när det kom till färgvalet. De flesta har insett vid det här laget att det inte är så oerhört jobbigt att måla om ifall man tröttnar. Med tanke på hur billigt det är att anlita målare idag så kan man till och med kosta på sig att låta ett proffs göra jobbet. Hoppa över en eller två middagar ute på stan och måla om ett rum istället. Mycket roligare och har längre verkan!

Dags att våga använda design även på golvet

Nu ser vi med glädje att det även börjar komma roliga trender på golvfronten. Visst är det snyggt som attan med fiskbensparkett eller ett massivt trägolv. Det passar till både en mer klassisk och en toppmodern inredningsstil, men vi tycker ändå att man bör försöka ta ut svängarna lite mer.

Det tycker även golvföretagen som nu tillverkar mer än bara grå eller trämönstrade golv. Helt plötsligt är katalogerna fulla av klatschiga färger, ränder, rutor, hexagoner och underbara ornamenterade mönster som hämtar inspiration från Marocko och det tidiga 1900-talet! Vi blir helt lyriska!

Att byta golv är nog kanske det enklaste sättet att få till en helt annan känsla i det vitaste av vita nordiska hem. Du behöver inte byta ut möbler, textilier eller väggfärg. Låt en mattläggare i Stockholm lägga in ett modernt mattgolv och få ett hem som verkligen sticker ut i mängden. Det brukar gå riktigt snabbt att få det gjort och om golvet under är i hyfsat skick brukar det det gå att lägga mattan direkt ovanpå. Idag limmar man det sällan hela vägen heller utan mattan fästs med tejpremsor som går relativt lätt att få bort. Om du skulle tröttna går det alltså att ta bort mattan och återgå till trägolvet eller vad det nu är som ligger under.

Vi har planer på att göra det här i köket. Golvet där har blivit slitet av allt spring fram och tillbaka och det skulle vara kul med något i stil med det ni kan se på bilden ovan. Grälla färger, grafiska mönster och lite retrokänsla. Undrar om det är möjligt att designa ett eget golv med digitaltryck precis som det går med textilier...

22 Aug 2017

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.