Mejan Labs

En blogg om konst & design

Golvslipning - ett sätt att ta tillvara på historien

Har du någonsin tänkt på vad som finns i din bostad? Alltså inte dina ägodelar, utan allt som alltid funnit i bostaden: golvet, väggarna, taket och så vidare. Det handlar i många fall om detaljer som man inte längre går att återskapa. Ju äldre bostad - desto mer tidstypiska detaljer finns det; detaljer som man, enligt oss, har ett ansvar i att bevara så långt det bara går.

Att slipa golvet

Idag har många en förkärlek för det nya. Det spelar ingen roll om det handlar om bilar, om kläder, om möbler eller om exempelvis golv: nytt är är bättre och en reparation är uteslutet. Förr så tänkte man annorlunda. Gick en tröja sönder så kunde man besöka en skräddare, ett par nötta skor kunde klackas om av en skomakare, en bil lämnas in för reparation (händer fortfarande förvisso), en klocka till en urmakare och så vidare. Idag - som en följd av billiga priser: släng-köp nytt, släng - köp nytt. Ohållbart, sett till hur det sliter på vår miljö och med tanke på det klimathot som hänger över oss alla.

Det må skällas över hipsters och deras förkärlek för småskaligt, ekologiskt och begagnade saker - men det är en hållning som i många fall ska beundras och tas efter.

“ Vi bokade in en golvslipning. Det äldre trägolvet, som tidigare var så täckt av sprickor, som knarrade och levde om och som var så pass skadat att man nästan skämdes, blev som nytt. Men mycket vackrare - en golvslipning tar fram livet ur gamla trägolv igen “

Ta bara det vi inledde texten med och ett exempel från verklighetens Stockholm. I en äldre bostad där vi bodde tidigare så fanns det ett gammalt trägolv. Ett golv som var väldigt slitet, som knirrade och knarrade och som, på vissa ställen, var så fullt av sprickor att man fick tassa på tå. Hade någon annan bott i lägenheten så hade golvet åkt ut direkt och blivit ersatt av ett nytt. Så blev inte fallet: vi kontaktade istället ett företag i Stockholm som erbjöd en golvslipning.

Denna golvslipning gick väldigt fort - golvet låg enbart i vardagsrummet - och den kostade inte speciellt mycket pengar. Resultatet dock: Oj, vilken skillnad. Golvet såg plötsligt ut som ett nytt - men med skillnaden att det hade all sin patina kvar; man kunde fortfarande se att det var ett äldre trägolv - men man såg det på ett tilltalande sätt. Ett äldre trägolv som satt sig och, ursäkta uttrycket, gjort sig hemmastadd är mycket snyggare än ett nytt golv. Allt som krävs är en golvslipning.

Summa summarum: Ta tillvara på det som går att rädda. Spara en del av historien till kommande generationer och ta ett steg bort från slit-och-släng-tänket. En golvslipning kan vara ett alternativ, att laga en favoritjacka hos en skräddare ett annat och ett tredje kan vara att laga morfars gamla klocka hos en urmakare i Stockholm.

Läs mer om golvslipning här: https://www.golvsliparnastockholm.nu.

1 Feb 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.