Mejan Labs

En blogg om konst & design

Hur ser vårens inredningstrender ut?

Vi vill ju ha mer färger och annorlunda stil i våra badrum, än såsom de såg ut för, säg tio år sedan. Vi har gått från att endast vilja ha vitkalkade väggar och golv. Nu tar vi till och med träslagen in i badrummen. Varför inte en förvaringsmöbel i Apoteksstil? Ni vet möblerna som har oändliga fack. Vi använder mer och mer våra badrum och klär oss och gör i ordning oss där. Spegelborden har försvunnit från sovrummen till förmån för större och fler speglar i badrummen.

Runda former i badrum

Den riktiga formen som är inne just nu är runda former på speglar, handfat och till och med badkar. Vill vi inte ha helt runda former går det även mycket väl med ovala sådana. Det fyrkantiga är i alla fall borta. Vi ser också en hel del svarta inslag in inredningarna än förut. Varför inte en snygg fondvägg i svart i badrummet? Vi slösar allt mer resurser på badrummens inredningar.

Mer gröna växter

Varför inte ta in gröna växter i badrummet? De mår bra av fukten i badrummet, samtidigt som de ger rummet en fräschör. De passar bra och vänjer sig vid platsen om du har stora fönster i badrummet. De kan hänga vid fönstret, eller placeras invid, på en piedestal.

Mer färger – pastell

Vi vill också ha kaklet i någon annan färg än vitt. Vi tar nu in nyanser som går i rosa/grått, eller grönt/grått – en färg som har blivit väldigt populär den senaste tiden och går under namnet ”salvia”. Vi tar in just pastellfärger i både badrum och kök. Till våren är det inte förvånande om vi ser en hel del pasteller i vårens mode. Det är lite 1980-tal över färgerna just nu. Det är lekfullt och ljust.

Inredningsdetaljer i metall

Vi ser också en hel del metalldetaljer på kranar, hyllor och speglar. Vi ser även hela fondväggar i mässing. I vardagsrummet ser vi prydnadsföremål i silver, brons, eller koppar. Överlag är materialen av högre kvalitet och vi tänker på hållbarheten mer nu än förut.

Kristalllampor eller runda lampor

När det kommer till lampor hänger vi kristallkronor på lite mer oväntade ställen; inte bara i vardagsrum. Det är inte helt ovanligt att hänga en kristallkrona i köket, exempelvis. Hänger vi andra lampor får de gärna ha en rund form.

Kök och vardagsrum har vuxit ihop

Köken har mer eller mindre vuxit ihop med vardagsrummet i öppna planlösningar. Därför har köket bytt utseende från det typiska köket, till ett mer stilenliga som går i samma stil som vardagsrummet. Vi har monterat bort fläkten över spisen och installerar en fläkt vid arbetsbänken som suger ner matoset. Vi stänger också in alla attiraljer som påminner oss om att det är ett kök vi befinner oss i.

Anlita alltid en behörig elektriker

När ni renoverar i kök och badrum, glöm inte att det alltid ska vara behöriga elektriker som installerar alla elapparater och fläktar i badrum och kök. Det är viktigt att allt som ha med elen att göra byggs in så att vi inte får skador på möbler och inredning – eller på oss människor som bor i huset.

17 Mar 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.