Mejan Labs

En blogg om konst & design

Hur vet man att man behöver läsglasögon?

Har du problem med att texten är suddig när du läser böcker eller surfar på mobilen? Det kan vara ett tecken på att du behöver införskaffa dig ett par snygga och praktiska läsglasögon.

Med tiden blir synen oundvikligen sämre, och de flesta av oss behöver eller kommer någon gång att behöva läsglasögon. Det finns flera kännetecken på när det är dags att investera i ett par. Det absolut vanligaste varningstecknet är huvudvärk, som ofta gör sig påmind om när du arbetat en längre tid vid datorn eller läst länge. Det kan även röra sig om att du behöver hålla den text som du ska läsa längre bort för att kunna se vad det står. Ögon som gör ont och svider, kisning och trötthet är andra tecken på att det kan vara dags att skaffa läsglasögon.

Metall- eller plastbåge

Om du ska skaffa läsglasögon behöver du bestämma om du vill ha metall- eller plastbågar. Det är svårt att säga vilken variant som är bäst, det är väldigt individuellt och handlar om tycke och smak. Med plastbågen kan man få ett mer markant uttryck och det finns fler färgvariationer. Är du i behov av en hög styrka men vill dölja tjocka glas är plastbågen att föredra då den med sin breda konstruktion får glasen att se tunnare ut.

Metallbågen är i sin tur supertunn och lätt, och skymmer inte sikten på samma sätt som en plastbåge. Fördelen med att välja en metallbåge är att den är mer justerbar. Det beror på att metallbågen har har så kallade sadlar mot näsan, något som plastbågar oftast inte har. Den som har möjlighet kan testa flera olika modeller för att se vad som passar bäst.

Skötsel av läsglasögon

Här följer några tips på hur du sköter dina läsglasögon för att de ska hålla längre. Först och främst ska glasögonen rengöras med jämna mellanrum med en putsduk för glasögon. Om det behövs kan du använda till exempel fönsterputs eller milt diskmedel när du rengör dem. Men akta dig för putsmedel som innehåller silikon, ammoniak eller slipmedel. Många använder tröjärmen som putsduk, men det bör undvikas för att inte repa glasen i onödan. Använd bägge händer när du tar av dig dina läsglasögon, då håller de formen bättre och kan användas desto längre. Sist men inte minst bör läsglasögonen förvaras i ett fodral när de inte används, och ska inte läggas med glaset nedåt då det kan orsaka repor. Läs mer på denna hemsidan: https://www.seochle.se/

11 Mar 2020

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.