Mejan Labs

En blogg om konst & design

I min alternativa karriär skulle jag vara snickare

Gud vad jag gillar människor som tycker om att snickra. Skulle jag kunna spola tillbaka tiden skulle jag utbilda mig till snickare. Det känns som att de är de enda som verkligen åstadkommer något. Är man snickare kan man göra det mesta. Man kan producera det mesta som är värt att producera. Är man snickare kan man bygga sitt eget och andras hus, sina egna möbler och slippa köpa något som någon annan har tillverkat.

Som snickrare kan du måla, kakla, tapetsera, tillverka dina egna möbler, bygga golv, väggar, hela hus, gagare, höghus – i princip allt som vi människor behöver. Egentligen önskar jag att alla var snickare. Tänk dig det slags samhälle med människor som kan tilvlerka sina egna hus och möbler. Det skulle i så fall vara människor som klarar sig själva. Skulle hela vårt tjänstesamhälle på något sätt raderas, skulle alla i alla fall kunna bygga sitt egna hus, och klara sig på egen hand.

Tänk dig en hel värld utan el

Häromdagen läste jag en fantastisk scifi-trilogi av Lasse Wilderäng. Han har "Stjärnklart", "Stjärnfall" och "Stjärndamm" som handlar om vad som skulle hända om elen försvann helt och hållet. Det är ju en scifi-roman, men man får faktiskt en tankeställare, om hur pass beroende vi är av el och hur utsatta vi skulle vara om all el försvann och vi inte kunde göra något alls. Enligt den här författaren skulle vi kastas tillbaka till bondesamhället på några månader. Alla skulle bli tvungna att återvända till landsbygden och odla vår egen mat, hållas med djur, slakta dem själva och tillverka våra egna hus och möbler och försörja oss själva genom att använda våra egna händer. Detta lär ju inte hända, men det var en intressant tankeställare att läsa dessa böcker.

Hur ser ditt framtida scenario ut?

Hur ser ditt framtida scenario ut? Jag anser att vi borde tänka ut både ett framtida scenario som både är positivt, och ett som är negativt. Vad skulle du göra om elen försvann? Staten sände ju ut broschyrer för något år sedan; "Om katastrofen eller kriget kommer" och uppmanade oss alla att bunkra upp ett förråd med vatten, konservburkar filtar, ficklampa – ett katasrofkit ifall man skulle bli tvungen att klara sig själv ett tag. Hur länge skulle du klara dig utan el? Nu har jag målat upp en dyster framtid, men jag har insett att kunde jag, skulle jag utbilda mig till snickare om jag kunde. Vad skulle du göra om du kunde spola tillbaka tiden?

31 Oct 2019

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.