Mejan Labs

En blogg om konst & design

Kristallkronan – ljusets drottning

En ståtlig, gnistrande kristallkrona är en skapelse som verkligen kan pryda sin plats i hemmet. Är du lyckligt lottad med stora rum med högt i tak är det närmast ett måste med åtminstone ett par stora kristallkronor i de viktigaste rummen, men även för en normalstor lägenhet finns numera mindre varianter att tillgå. En kristallkrona ska ha prismor av glas, helst kristall, för den rätta lystern, plastprismor ska helst undvikas, de ser mest tråkiga ut där de hänger och skänker inte mycket glädje även om andra detaljer på den kan vara fina.

En lampa med anor

Ljuskronor började tillverkas och pryda välbärgade hem redan under 1400-talet, den utvecklades ur den klassiska kandelabern, och naturligtvis var det levande ljus som spred glansen i de mörka salongerna. Från början användes bitar av vanligt glas, men med glasslipningens utveckling under sjuttonhundratalet lärde sig hantverkarna att slipa kristallglas, vars förmåga att bryta ljus snabbt gjorde den till det självklara valet i kronorna, och kristallkronan var född.

De finaste kristallkronorna under denna tid tillverkades i Böhmen och i Venedig med dess skickliga hantverkare och avancerade glastillverkning. Det var adeln och köpmännen som prydde sina hem med denna lyx, ofta med en ljuskrona i varje rum. Även i kyrkor och teatrar  blev den allt vanligare.

I Sverige blev kristallkronan ett vanligt inslag på slott och i kyrkor under 1700-talet, men de tillverkades i Sverige redan under 1600-talet. En välbevarad ljuskrona från dessa första århundraden går idag för åtskilliga hundratusentals kronor på auktionsmarknaden.

Gasen och elektriciteten

Från gasens intåg som ljuskälla i mitten av 1800-talet och senare under århundradet även elektriciteten kom på stor front byggdes många av de gamla kristallkronorna om. Utbudet och variationerna ökade och kronorna blev en inredningsdetalj inte bara för de allra rikaste. Lite status kanske den tappade, men den fortsatte ändå vara en symbol för välstånd och framgång.

Kristallkronan idag

Som nämndes i inledningen finns idag en uppsjö av varianter, från ståtliga kreationer i guld med hundratals prismor till billiga kronor i mässing med plastprismor.

Bor du i en lägenhet kan det absolut passa med en kristallkrona, särskilt om du har lite högre i tak. En risk om rummet är för litet är ju att kronan upplevs som lite ”för mycket” och inte passar in i t ex en funkisstil. Å andra sidan kan ju det som bryter av på ett spännande sätt vara precis det du är ute efter.

Som ljuskälla kan man nu förtiden både använda LED- och halogenlampor, men en lampa med glödljuskaraktär är fortfarande att rekommendera för att få den rätta varma lystern som man vill ha från en kristallkrona. Ett annat alternativ som blir allt vanligare är att inte använda någon ljuskälla alls, låta själva designen tala för sig och kanske ibland se kristallerna sprida solljuset i rummet en vacker sommardag.

31 Aug 2017

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.