Mejan Labs

En blogg om konst & design

Lägenhetsrenovering innan försäljning?

Vi har inga direkta planer på att sälja bostaden, men visst är det intressant att följa utvecklingen i Stockholm. Det går liksom inte att undvika heller. Sitter man och tar en öl med någon bekant så kommer ämnet upp, lämnar man på förskolan så börjar man prata med någon annan förälder om bostadsmarknaden och visst slinker man då och då in på Hemnet för att se vad grannens lägenhet såldes för?

Det är en stor del av Stockholm, helt enkelt. Och, fattas bara med tanke på den utveckling som funnits och de lån alla sitter på. Det är klart att ämnet alltid är aktuellt och närvarande; vi sitter i samma båt och tar lika stora risker - ett ord som bubbla får alla stockholmare att kallsvettas och känna en knut i magen.

Ett par som vi känner står inför att sälja sin lägenhet på söder och de har heller inget val. Den mäklare de anlitat gav dem två alternativ: antingen så styr ni av ert husköp - vilket de naturligtvis inte vill; de har hittat ett riktigt drömhus på Värmdö - eller också så ger ni er själva de absolut bästa förutsättningarna för ett högt slutpris. Våra vänner har valt det senare, vilket innebär att de genomför en omfattande lägenhetsrenovering och att vi fått ya inneboende.

Det är så klart väldigt roligt; ju more the merrier och så länge vi inte störs av varandra så är det en perfekt lösning. Vi får in lite extra pengar och samtidigt så får vi extremt roliga kvällar fyllda av sällskapsspel och vin. Hur kan man ogilla den situationen?

De fokuserar på kök och badrummet

Den lägenhetsrenovering våra vänner genomför sker främst i köket och i badrummet. Även det på inrådan från mäklaren. De har tagit hjälp av en homestylist som fått fria tyglar - inom en rimlig budget (som de vägrar berätta storleken på). I de andra rummen så ska de måla om och slipa golven. Det som vi tycker är smart är att de anlitat ett enda företag för denna lägenhetsrenovering.

Smart, av den anledningen att de kommer att bli färdiga snabbare och att de också kommer att få mer trygghet. Vem orkar sitta och ringa efter en elektriker som inte dykt upp, vem raggar en ny rörmokare om den ordinarie blivit sjuk och vem vill stå till svars för en framtida säljare om någonting gått fel? Nej, totalentreprenad är definitivt den bästa lösningen.

Har de gjort rätt val?

Det här är en jättesvår fråga. Vi skulle inte sälja vår lägenhet idag. Men, å andra sidan så letar vi heller inte efter ett nytt boende och vi har definitivt inte hittat något drömhus på Värmdö.

Om så vore fallet så skulle nog även vi genomföra någon typ lägenhetsrenovering för att nå bästa möjliga pris. Det krävs mer ansträngning idag än för något år sedan. På det stora hela är det bra att marknaden stabiliserat sig (även om det blir sämre samtalsämnen) och att priserna blivit lite mer greppbara.

De fina lägenheterna säljs fortfarande dyrt - och en lägenhetsrenovering kan vara skillnaden. Att de som är direkt ofräscha inte säljs för extrema priser är ju bara bra. Det kan - säger vi utan avundsjuka - sticka lite i ögonen så man ser att ett riktigt kråkslott säljs för X antal miljoner.

Läs mer om lägenhetsrenovering på https://www.lägenhetsrenoveringstockholm.nu.

17 Sep 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.