Mejan Labs

En blogg om konst & design

Lösa problem kan vara inredares viktigaste jobb

Har du sett ett nytt TV-program, på Sveriges television, som heter ”Vem bor här?”. Det är ett ganska underhållande program, som går ut på att fem tävlande går hem till varandra. De vet alltså inte vem som bor var. Man går rejäl husesyn och försöker lista ut vem som bor var. Behållningen av programmet brukar vara den att man som tittare får se hur folk bor och hur de har inrett sina hem. Det är inte bara slott och kojor; det är hem som har inretts i gamla kyrkor, i gamla 1800-tals hus, i egen-byggda hem och så vidare.

Ofta har hemmen man får se, väldig spridd inredningsmässigt. Det är allt från små treor, fullproppade med antikviteter, med skyltdockor, klädda i 1800-tals kläder, akvarier, röda prickar i köket, LP-skivomslag på väggarna och guldförgyllda handtag. Till sist, utifrån de olika hemmen och att de tävlande har umgåtts en hel dag hemma hos varandra, ska de gissa vem som bor i  de olika hemmen. Den som har gissat rätt flest gånger vinner 10.000 kronor. Till sist får man se vem som bodde var. Det är ganska roligt för det är inte alla gånger man som tittare har gissat rätt.

Som inredare ser man alla sorters hem

Har det hänt dig någon gång, att du har kommit hem till någon och blivit överraskad över hur de har inrett sina hem? Vad vet man egentligen om människor? Idag, mer än någonsin förut, uttrycker vi oss genom de saker och ting som vi omger oss med. Jag som inredare kommer hem till folk, som vill ha hjälp med deras inredning. Ofta vill de ha hjälp med att lösa problem med förvaring, till exempel.

Då är ofta den bästa hjälpen den att någon annan kommer hem till dem och ser deras hem med nya ögon och vet hur man kan lösa olika problem. Ofta blir man hemmablind och inte ser saker man kan göra. Det är oftast det som är mitt jobb; upptäcka nya lösningar. Ibland får jag frågan om jag säljer ”god smak” och mitt svar är alltid nej. Man kan inte sälja ”god” smak, liksom man inte kan ha ”dålig” smak. Däremot kan man ha mer eller mindre förmåga att se vad man kan göra med olika hem.

Bästa tipset kan vara placering av inredning

Så många badrum som jag har sett, där man har placerat inredningen på helt fel ställen och utan ordning och på det sättet inte har utnyttjat rummets potential. När man sedan placerar om inredningen; toalettstolen, handfatet och badkar i rätt ordning, förvandlar man rummet och kunden kan använda det på rätt sätt. Ofta är det sådant som räcker för att han eller hon ska bli nöjd. Sedan är det bara att kombinera färger på rätt sätt. När jag inreder badrum är det detta företag som jag samarbetar med. Läs mer här om företaget som gör badrumsrenoveringar i Stockholm: http://www.badrumsrenoveringarstockholm.nu.

28 Mar 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.