Mejan Labs

En blogg om konst & design

Mårten Gås-middag - smaka en svensk tradition

För personer i andra svenska landskap än Skåne så kan orden Mårten Gås få många att höja frågande på ögonbrynen. I synnerhet om man säger Mårten Gås-middag. Vad handlar det om? Mårten Gås är faktiskt en tradition som tidigare syntes över hela Sverige, men som i takt med tiden kommit att bli en lokal företeelse nere i vårt sydligaste landskap.

Mårten Gås firas även i andra delar av Europa och det är en kristen tradition som bygger på att man ska fasta innan julen. Som med all annan fasta så gäller det också att äta upp sig inför den kommande späkningen. Vilket sker genom en rejäl Mårten Gås-middag. På samma sätt som man äter semlor inför fastan så blir en Mårten Gås-middag startskottet för den fasta som förr ägde rum inför julen.

Idag är det få - om ens någon? - som inte äter som vanligt inför jul, men traditionen om Mårten Gås finns fortfarande kvar. Och, den är också värd att bevara. Som med många andra traditioner så krävs det inte mycket innan de ska falla i glömska och det behövs inte mer än att en generation låter bli att fira förrän den förpassas till en historisk relik. Vad gäller Mårten Gås så bör vi gemensamt ta ett krafttag i syfte att bevara den. Det handlar nämligen om en rejäl fest.

Vad serveras på en Mårten Gås-middag?

En Mårten Gås-middag börjar med en förrätt som består av svartsoppa. Det är en soppa som smakar ungefär som blodpudding, men som är lite lyxigare. Nästa anhalt på den kulinariska resan är själva huvudrätten - vilket givetvis handlar om gås, som serveras med stekt potatis och en massa tillbehör där gräddsås, rödkål och brysselkål är givna inslag. Som efterrätt så kommer sedan en klassisk äppelkaka som serveras med rikligt mer vaniljsås.

En Mårten Gås-middag är dels väldigt god, men dels också en sittning som bör göras i sällskap med andra. Boka in en resa till Skåne tillsammans med goda vänner och avnjut denna klassiker. Datumet? Det är alltid den 10:e November.

25 Nov 2022

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.