För personer i andra svenska landskap än Skåne så kan orden Mårten Gås få många att höja frågande på ögonbrynen. I synnerhet om man säger Mårten Gås-middag. Vad handlar det om? Mårten Gås är faktiskt en tradition som tidigare syntes över hela Sverige, men som i takt med tiden kommit att bli en lokal företeelse nere i vårt sydligaste landskap.
Mårten Gås firas även i andra delar av Europa och det är en kristen tradition som bygger på att man ska fasta innan julen. Som med all annan fasta så gäller det också att äta upp sig inför den kommande späkningen. Vilket sker genom en rejäl Mårten Gås-middag. På samma sätt som man äter semlor inför fastan så blir en Mårten Gås-middag startskottet för den fasta som förr ägde rum inför julen.
Idag är det få - om ens någon? - som inte äter som vanligt inför jul, men traditionen om Mårten Gås finns fortfarande kvar. Och, den är också värd att bevara. Som med många andra traditioner så krävs det inte mycket innan de ska falla i glömska och det behövs inte mer än att en generation låter bli att fira förrän den förpassas till en historisk relik. Vad gäller Mårten Gås så bör vi gemensamt ta ett krafttag i syfte att bevara den. Det handlar nämligen om en rejäl fest.
En Mårten Gås-middag börjar med en förrätt som består av svartsoppa. Det är en soppa som smakar ungefär som blodpudding, men som är lite lyxigare. Nästa anhalt på den kulinariska resan är själva huvudrätten - vilket givetvis handlar om gås, som serveras med stekt potatis och en massa tillbehör där gräddsås, rödkål och brysselkål är givna inslag. Som efterrätt så kommer sedan en klassisk äppelkaka som serveras med rikligt mer vaniljsås.
En Mårten Gås-middag är dels väldigt god, men dels också en sittning som bör göras i sällskap med andra. Boka in en resa till Skåne tillsammans med goda vänner och avnjut denna klassiker. Datumet? Det är alltid den 10:e November.