Mejan Labs

En blogg om konst & design

Några inredningstrender om sängar

Här har vi idag tagit pulsen på inredningar av sovrum och ser lite olika trender när det kommer till att inreda det mest personliga rummet vi har i våra hem. De tär här vi vilar och återhämtar oss. De flesta spenderar ju en fjärdedel av dygnet här. Det är här vi klär av oss, det blir liksom inte mer privat än ett sovrum helt enkelt. Det är här vi har sex och släpper bara in dem vi vill ha i våra liv. Egentligen är det ju inget som man släpper in gäster till, men i vår svenska tradition har vi ju "husesyn", vilket vi faktiskt inte delar med så många andra kulturer.

I Sverige gillar vi att visa upp våra hem

Själv har jag hört att det är jättekonstigt att visa upp hela sitt hem för sina gäster. I de flesta andra kulturer visar man knappt upp sitt kök. Här visar vi till och med upp badrummen för våra gäster, inklusive våra sovrum. Egentligen tycker jga att det är en ganska charmig egenskap; vi vill så gärna visa upp vad vi har åstadkommit hemma. Vi är också de länder (förutom i andra nordiska länder) som lägger ner mest pengar på vårt boende. Vi lever i ett så kallt klimat attt vi är tvingade att lägga mer än hälften av våra inkomster på våra hem. Det är inte så många andra länder där det är på det sättet.

Det här med sovrum, intresserar mig, som inredare. Det visar så mycket vad vi är för sorts personligheter. Kika in i en person sovrum och du får en ganska bra bild av den personen. Så hur ser årets trend ut när det kommer till inredning av sovrum. Jag har varit på trendjakt och kan säga att det är många mörka färger men det förekommer några variationer på det mörka temat.

1. Sängar som matchar färgen på väggarna i sovrummet

Vi ser en hel del lakan till sovrummets säng som matchar färgen vi har på väggarna. Vi ser färger som går i grått mot en apsikosfärgad vägg, det är också mycket blått och grönt. Stylisten Jan Rundgren gillar att det ser mörkt ut i sovrummen och att det är en lugn atmosfär i sovrummet som åstadkoms med hjälp av dova färger. Vi ser också en hel del brända toner, olika nyanser av brunt; allt från mörkbrunt (tänk skogsbrunt eller jordfärgat) till bronsfärgade sängar. Vi ser också mer mönster på sängöverkast.

2. Sängar och sängbord som ser ut som hotellinredning

En trend som kom redan förra året är det överdådiga sovrummet, som påminner om hotellinredning; tunga sängöverkast, tunga gardiner som hänger från golv till tak, tunga sängar byggda i mörkt trä och nattygsbord i samma tunga stil. Vi ser även stora kuddar och filtar i exklusiv stil.

3. Sängbord med stenskiva

Vi ser även stenmaterial som passar bra för nattygsbord i sovrummet. Vi ser även nattygsbord som matchar de höga kontinentalsängarna och då med högre ben.

4. Sängar i trä eller järn

Mågna är lite trötta på sängar som är byggda i vadderade sängramar och önskar sig sängar i engelsk stil med järn eller mässing. Många av dessa sängar, går också att göra om till soffor. Ofta är de sängarna också mer hållbara, vilket trenden visar att vi går mot.

5. Personlig stil med platsbyggda lösningar

Lugn inredning med lätt tillgänglighet till kläder medan man klär på sig i sovrummet. Många hänger upp kläder i sina sovrum med personliga lösningar. De stora och fyrkantiga garderoberna är snart helt ute. Nu gör vi praktiska och annorlunda lösningar och hänger upp våra kläder på en stång som hänger från taket, eller använder sig av en herrbetjänt, krokar i väggen.

23 Jun 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.