Mejan Labs

En blogg om konst & design

När får vi el utan sladdtrassel?

Uppdaterad: 24 mars 2021

Många retar sig på det där ormboet under soffan eller skrivbordet. Det hamnar där eftersom alla apparater vi använder måste få kraft. Kommer det bli möjligt att överföra utan kablar i framtiden?

Naturligtvis finns det en och annan person som är noggrann och har tålamod att reda ut trasslet och separera sladdarna från varandra. Det finns hjälpmedel också; smarta prylar såsom rör eller väskor där kablarna kan löpa eller förvaras. Under skrivbord går det att fästa en korg för allt som trasslar. Men även om du är en av de ordningsamma så skulle du säkert föredra ett liv utan kablage. Om du har en ny hybrid- eller elbil så har du kanske en laddbox hemma. Den är avgörande för att du ska kunna köra ditt fordon. Men vet du att flera olika bilmärken också har gjort det möjligt att använda kraft från bilbatteriet ifall det blir strömavbrott? Att bilarna både kan ta och ge kraft gör också att nätet inte belastas lika mycket om många vill ladda samtidigt, exempelvis på kvällar efter arbetsdagens slut.

Induktion är en nyckel

Den som lyckas skapa magnetfält mellan två ytor kan också ladda utan sladd. Det viktiga är att både strömkällan och apparaten som behöver laddas upp innehåller så kallade magnetspolar. Mellan dem uppstår ett magnetiskt fält och det blir ett elektriskt motstånd. Att skapa eller alstra motstånd är samma sak som induktion. Metoden är vanlig i kök men är faktiskt också det sätt som eltandborstar brukar laddas med. Att göra vägar till elektriska laddare är något som testas i flera länder just nu. Detta görs bland annat för att transporter med lastbil och långtradare ska bli mer miljövänliga genom minskade utsläpp. Kraften överförs då från stålbalkar som ligger under asfalten.

Släng ut sladdarna

Många av de prylar som används hemma är ganska lätta att ersätta. Trådlösa hörlurar är vanliga, och att säga till Google eller Siri vad som behöver göras kräver inte heller sladdar. Du kan ladda upp många saker på plattor som först laddats genom sladd med en usb-koppling. Egentligen ligger det till som så att när elektriciteten har kommit hem till dig eller till kontoret så går det att göra en hel del. Då kan du byta till sladdlösa system. Däremot är det svårare att påverka hur överföringen görs från kraftverken till tätorterna. Ofta produceras elektriciteten långt från där de flesta bor. Inte minst gäller detta för vindkraft och vattenkraft.

10 Oct 2020

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.