Mejan Labs

En blogg om konst & design

Ommålning - nytändning

Ibland så behöver man en nytändning i livet. Det kan innebära att man skaffar sig en hobby och lä sig någonting nytt. Det kan verkligen rekommenderas; att vara lite nyfiken och lära sig saker som man aldrig tänkt på kan verkligen ge en energikick.

Vi brukar ha som vana att se över vilka kurser som erbjuds på exempelvis Folkuniversitet varje vår- och höst. Finns det någonting som fångar vårt intresse så brukar vi också anmäla oss. Jag har bland annat läst om möbelsnickeri, om designhistoria, jag har gått skrivarskolor - hur man skriver filmmanus, hur man skriver noveller och till och romaner - och min bättre hälft har läst allt från tyska till kurser om kaffetillverkning och hur man brygger sitt eget öl.

Det har förvisso i många fall inte givit någon ekonomisk avkastning - men det har inneburit ren balsam för själen. Det är också det som en nytändning handlar om: man får en förändring i sin vardag, man blir piggare och man skaffar sig ny energi. Att låta benen och hjärnan gå hela tiden är nödvändigt för att må bra - står man still så slutar man (inte bokstavligt talat) att andas likt en haj.

Vi anlitade en målare i Stockholm

Förändringens vindar kan även ske i hemmet och det behöver inte enbart handla om att man själv tar ett utvecklande steg. Som exempel så kan vi ställa en fråga: när var senaste gången du gjorde någon förändring i ditt hem? Svaret här blir ofta att den senaste skedde ungefär vid inflyttningen och att man sedan dess inte gjort någonting. Man låter i stort sett sina möbler växa fast i golvet, tavlorna i väggarna och böckerna i bokhyllan; alltid samma färger, alltid samma inredning och möbler. Vårt råd - våga förändra!

Att förändra ger ett mervärde. Man blir piggare, man får andra perspektiv och man kliver ur gamla hjulspår. Oavsett om det handlar om att läsa en kurs i poesi eller om att anlita en målare så mår man bra av att genomföra en förändring i sitt liv med jämna mellanrum

Vi har som regel att vi någon gång per år ska förändra i vårt hem. Det kan handla om att prova att ställa möblerna på ett annorlunda sätt, det kan handla om att köpa några nya saker eller - som i helgen - att anlita en målare för att måla om i kök och vardagsrum. Inte för att det egentligen fanns något behov - den vita färgen var inte gulnad på något sätt. Men, den var just det - vit. Tråkig, icke-sägande Stockholmsvit. Som alla andra har, i varje rum.

Vår målare fick i uppdrag att blanda en färg som drar lite åt det smutsiga rosa - efter en klänning som jag har; en vintageklänning som blivit sådär härligt urblekt och cool. Vilket hantverkt - färgen som vår målare tog fram var inte bara lik, den var spot-on. Jobbet i sig blev också perfekt. Han höll sig inom tidsramen och nu har vi således ett kök och ett vardagsrum som skiljer sig från alla andras. Färgen är perfekt att matcha mot våra möbler - som vi passade på att ställa lite annorlunda - och den har verkligen gett oss båda ny energi.

Rot-avdraget avgjorde beslutet

Priset? Ja visst, det kostade några kronor. Vi hade säkert kunna måla själva, men vi kände att vi verkligen ville ha ett proffsjobb utfört. Dessutom så har vi båda så himla mycket i almanackan nu så att det hade blivit omöjligt. Att vi båda var berättigade att använda rot-avdraget var dock avgörande - annars hade vi inte haft råd att anlita denne målare i Stockholm. Att kunna dra av 30% av den totala arbetskostnaden för vår målare gjorde en enorm skillnad.

Råd & tips härifrån: http://www.målarenstockholm.se.

22 Feb 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.