Mejan Labs

En blogg om konst & design

Passa på att snöskulptera!

Har du provat att skulptera i snö? Här pratar vi inte om traditionella snögubbar eller -gummor, eller små snölyktor. Här menar vi riktiga snöskulpturer. Just nu har vi stora snömängder i så gott som hela landet. Det förekommer nog mer i norra delarna av landet, även om det råder riklig snömängd i hela Sverige. Det går att skulptera med snö, om man bara har rätt förutsättningar i väderlek. Den bästa snön att skulptera i är den snö som bildas när det är kring 0 grader. Ju kallare det är, desto svårare att få snön som du vill ha den. Snön blir mer som puder när det är mer än 7 grader kallt. Du kan börja med att skapa block av snön – vilket är bra om du vill göra en stor och väl synlig snöskulptur. Dem får du till om du rullar dem i snön innan du placerar dem där du vill ha din snöskulptur.

Detta är vad du behöver

Du behöver:

En stor spade eller snöskottare

En liten spade, helst en spetsig trädgårdsspade

En liten kniv som du kan skapa jack och fåror med

Varma och smidiga vantar

Detta skulle du kunna skulptera

Här får du inspiration till snöskulptur; De snöskulpturer som vann snöskulpturtävling i Umeå förra året, var snöskulptur av bland annat Yoda från Star Wars i en jättelik storlek, Bergakungen i Griegs musikaliska verk, trollmor som lägger elva små troll, en jättelik uggla, en bro med två figurer en jättedrake. Vill du ha fler inspirationer för att göra snöskulpturer kan du alltid googla snöskulptur så får du flera bilder på snöskulpturer.

Du kan även vilja få bort all snö

Om du inte är lika glad för snön, och hellre vill ha den bortskottad, kan du anlita ett företag som kommer och skottar bort den. Framför allt är det snön som finns på taken, som kan ställa till det. Drivsnö på fönster är däremot bara bra, då snö isolerar och håller fönster täta mot kylan som vi ser på olika håll i landet. Du vet väl om att snöskottning ingår i de slags tjänster som är möjligt att dra av i RUT-tjänster. Är du över 65 år, har du möjlighet att dra av som mest 50.000 kronor av arbetskostnaderna per år. Är du däremot under 65 år, får du dra av som mest 25.000 kronor i arbetskostnaderna.

Viktigt få bort snö som kan skada

Snö som samlas på tak kan förvandlas till is och ramlar den ner kan den vålla stor skada, både på bilar och människor. För de flesta är det svårt, för att inte säga omöjligt att tänka sig att bege sig upp på tak för att skotta ner snö. Då är det bättre att anlita professionella snöskottare som är hur bekväma som helst med att skotta snö från tak och höga byggnader. Fortsätt läsa här om snöskottning som du kan anlita i Stockholm: snöskottningstockholm.nu.

7 Mar 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.