Mejan Labs

En blogg om konst & design

Restaurering den nya trenden – eller?

Det här med byggnadsvård, är ju något som verkligen är miljövänligt. På samma sätt som det är mijövänligt att återvinna, sortera, göda sin egen kompost eller hur? Det som byggnadsvårdarna gör, är att ta tillvara det som är värt att ta till vara och slänga resten. Men det är ju inte det enda de gör. De går ju tillbaka i historien, undersöker, läser på och arbetar för att återställa till ett ursprungligt utseende. Det enda man kan invända mot det är att de är ju synd att inte ta tillvara alla nyheter och otroligt nyttiga innovationer när det kommer till nya funktioner.

Vi konsumenter måste ta ledningen mot miljövänlighet

Det bästa vore ju att kunna förena dessa två med varandra; restaurera men med nya material. Vi vill ju se fler fönsterproducenter som återvinner mycket mer än det de gör idag. Och som vanligt är det vi konsumenter som kan påverka dem till det. Det börjar ju med oss. Vi är inga offer för vad producenterna eller tillverkarna gör, tvärtom. Om vi efterfrågar mer av återvunna produkter så sänder det viktiga signaler till fabrikerna och de inser vad de ska marknadsföra sina produkter och vad vi, konsumenter tycker är viktigt. Det är vi som står för förändringen. Känn på den; vi har makten och kan påverka utvecklingen. 

Renovera mera en miljövänlig trend

Sedan ser vi en annan trend, att vi själva ska renovera i våra hus och lägenheter. Det är gott att vi kan själva göra mer och påverka vårt boende. Men hur bra blir det? Bor man ute på landet, är man nästan helt hänvisad till att göra det mesta själv. Det finns få företag som kan komma ut och utföra renoveringarna åt landsbygsborna. Där kan var och varannan laga det mesta själv. Och kan man inte det, känner man oftast någon som kan det. Då frodas den svarta marknaden och man idkar byteshandel, eller vad man nu ska kalla det.

Vanligast anlita hantverkare i Stockholm

I Stockholm, är det precis tvärtom – liksom i de flesta storstäderna i Sverige –  de flesta har aldrig skruvat isär ett fönster, och vet inte hur de olika delarna tar sig eller ens sitter ihop. Stockholmarna har sällan chanserna att se sina pappor renovera fönster, eller ta fram målarfärgen, eller ställer sig vid snickarbänken och ställer sig och river ner kök eller badrum och bygger upp ett nytt. Storstadsborna vänjer sig vid att plocka fram mobilen och leta efter tjänster och produkter och köpa hem dem.

Lästips: Klicka här om du vill  läsa mer om hantverkare som utför fönsterrenovering i Stockholm.

27 Jun 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.