Mejan Labs

En blogg om konst & design

Så blir du en klok och säker motorcyklist

Höga hastigheter är härligt men kan vara farligt. Vad är viktigt i trafiken? Är det svårt att ta körkort? Några råd till dig som har åldern inne för att köra moped, motorcykel eller bil.

Redan som små lär vi oss grundläggande trafikregler. Hur man gör för att ta sig över gatan på ett säkert sätt, eller vikten av att bära cykelhjälm. I Sverige har olika kampanjer avlöst varandra för att informera och påminna om vad som gäller. En stor händelse var övergången till högertrafik i september 1967. Ingen kan ha missat vad som skulle hända under den så kallade Dagen H. Vägmarkeringar målades om, från gula till vita linjer. Varningsskyltar för exempelvis älg gjordes nya och spegelvändes. Nu fick utryckningsfordon blåljus, de hade tidigare blinkat rött, som enda land i världen.

Särskilt viktigt för motorcyklister

Det mesta kommer du att lära dig när du tar MC-kort i Stockholm, men här är några allmänna punkter som du kan ta till dig redan idag.

  • Det är lätt att bli fartblind. Ha respekt för bromssträckan och håll säkerhetsavstånd till andra fordon.
  • Tyvärr händer det att bilister inte ser dig. Kanske för att du ligger i döda vinkeln, eller helt enkelt för att tvåhjuliga fordon är mindre än de med fyra hjul. Det kan innebära risker.
  • Att köra i grupp kräver särskild uppmärksamhet. Om du nyss tagit körkortet är det bra om du är längst fram så de mer erfarna ser dig.
  • Ofta används hojen bara under sommaren. Träna innan du ger dig ut för en ny säsong. Bromsteknik och motorstyrning måste sitta i ryggmärgen.
  • Var extremt uppmärksam på väglaget. Frost på morgonen, höstlöv eller gropar måste du ta hänsyn till i din körning av säkerhetsskäl.

När du ska ta kortet

Diskutera med trafikskolan hur ni ska lägga upp undervisningen. Vilken bakgrund har du sedan tidigare? Finns det särskilda omständigheter att ta hänsyn till? Är du kanske nervös inför teorin? Se till att du förstår hur kurserna fungerar och vad du kan göra på egen hand. Ofta är det bra att plugga teorin parallellt med körlektionerna så att du har den med dig hela tiden. Var beredd på att satsa både tid och pengar för att du ska känna att du får en gedigen utbildning. Undvik att stressa fram ett resultat. Bättre att tänka tvärtom, så blir det en glad överraskning om det går lättare och snabbare än du trodde.

Har du tänkt att ta MC kort? Då tipsar vi dig att läsa mer på denna sida: https://www.mckortstockholm.se/

4 Aug 2020

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.