Mejan Labs

En blogg om konst & design

Så inreder du badrummet med retro-saker

Jag gillar verkligen den nya trenden. Den som går ut på att handla så miljövänligt det bara går. Den är inte bara ekonomisk, den är smart också och snygg, om man gillar äldre saker som jag gör. Väljer man att inreda med saker som är retro, kan du återanvända prylar som någon annan inte gillar. I stället för att alla saker ska destrueras (förstöras) så kan de få leva kvar, men hos någon annan, som uppskattar dem. Grejen med de gamla sakerna är den att man kan göra om dem så att de blir som nya. Men ska man kunna göra det måste de ha en kvalitet redan från början för att man ska kunna renovera om dem.

Måla om

De flesta material kan du enkelt måla om så att de ser som nya ut. Med de flesta material menar vi till exampel saker som är tillverkade av plast, emalj, trä och metall. Det viktigaste är att använda målarfärg som är anpassad till det material som ska målas om. Om du frågar i en färghandel om målarfärg som ska målas på de olika materialen, så får du hjälp att välja rätt slags färg.

Slipa om

Kan man inte måla om produkten som du önskar återanvända i badrummet så kan du i stället slipa om det. Golv, till exempel, går alldeles utmärkt att slipa om. Till och med stenskivor som man har lagt badrumsgolv med, går att slipa om. Det klassiska är att slipa om vardagsrumsgolvet som brukar vara lagda i ekparkett. Men även klinkern i badrummet går att slipa om. Även enskilda ägodelar kan man slipa om. Har du prydnader i tenn, brons, järn, eller i trä, kan du enkelt slipa eller sandpappra dem för att få fram en jättefin yta så att prydnaden ser ut som ny.

Fynda i second-hand-butiker

Jag gillar att fynda i second-hand-butiker som Myrorna, St Erikshjälpen och i andra liknande butiker. Då vet man dels att pengarna som blir över oftast går till något behjärtansvärt projekt som hjälper människor, samtidigt som jag får de fina, gamla sakerna som jag vill ha i mitt badrum. Ibland fyndar jag badbunkar av emalj. Dem kan jag slipa bort färgen på och sedan måla om dem i snygga färger. Ibland hittar jag bastuhinkar i trä. Då kan man ta bort det järn som håller ihop dem och ersätta med nytt järn, eller med rep. Sedan limmar man ihop de olika delarna, så är den som ny.

När jag inreder badrum använder jag mig av ett mycket duktigt byggföretag i Stockholm. Här kan du läsa mer om dem: https://www.renoverabadrumstockholm.nu.

26 Jun 2019

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.