Mejan Labs

En blogg om konst & design

Samarbeta om vårdnaden för barnens bästa

Efter en skilsmässa är gemensam vårdnad den lösning som nästan alltid är bäst. Dels för föräldrarna. Dels, och framförallt, för dem som man försöker värna allra mest, nämligen barnen.

En skilsmässa eller separation är sällan en enkel sak. Den upplevs ofta som svår för alla parter, både för föräldrar och barn. Det kanske till och med är det jobbigaste man någonsin varit med om. Dels såklart för paret som skiljer sig, men även för barnen. Det är lätt att glömma bort dem när man är mitt uppe i en äktenskaplig kris. Kanske är det mycket besvikelse som gör att man då inte alltid handlar för deras bästa. Känslor om att man vill ha enskild vårdnad kan bubbla upp, för att man inte vill att ens ex-partner ska få ha barnen, för att straffa denne. Problemet är att då straffas även barnen.

När känslorna kokar över kan det vara lätt hänt att man börjar slänga ur sig all vrede och besvikelse. Man ska tänka på att aldrig prata illa om den andra föräldern inför barnen. Men när man kanske är arg, ledsen och sviken kan det vara lätt hänt att glömma bort det. För barnen kan dock detta, nästan vara det jobbigaste i skilsmässan. De vill inte höra onda ord om sin mamma eller pappa (oavsett om de är sanna eller inte). De vill bara att föräldrarna ska vara sams och inte bråka. Och de vill oftast bo hos båda sina föräldrar. Att barnen bor varannan vecka är vanligt och fungerar för många. Men det finns faktiskt andra lösningar också.

Gemensam vårdnad bäst

Om den ena förälderns inte är lämplig som vårdnadshavare, kan enskild vårdnad vara det rätta. Det kan till exempel vara så att föräldern är oförmögen att fatta kloka beslut för barnet eller att barnet far illa hos den ena föräldern. Men om det inte finns några sådana indikationer är gemensam vårdnad nästan alltid det bästa. Barnen älskar båda sina föräldrar och vill inte vara utan någon av dem. Om barnen får fortsätta träffa båda, och att föräldrarna sinsemellan kan ha ett bra samarbete, så mår barnen bäst.

Har man svårt att komma överens kring vårdnaden kan juridisk hjälp behövas. Men det bästa för barnen är som sagt att föräldrarna kan samarbeta och att man beslutar om gemensam vårdnad. Så hur illa man än tycker om varandra – glöm inte bort barnens bästa!

29 Aug 2021

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.