Mejan Labs

En blogg om konst & design

Solceller är en extra lönsam affär för den med stora takytor

Som företagare, lantbrukare eller bostadsrättsförening har man goda chanser att själv producera sin el med solceller. Här kommer några användbara tips.

Som företagare, lantbrukare eller bostadsrättsförening är det inte ovanligt att man har en stor konsumtion av el. Ett sätt att sänka sina elkostnader kan vara genom att montera solceller på taket till de byggnader man förfogar över. Solel är dessutom miljövänligt och genom att själv producera sin el bidrar man till den gröna omställningen.

Ju större takytor man har desto mer el kan man producera. Det går även att montera solceller på särskilda ställningar på marken. Skulle man inte själv konsumera all den el man producerar kan man sälja den vidare till det fasta elnätet eller så installerar man en batterienhet också och lagrar överskottet.

Gör research och läs på om olika solceller

Är man intresserad av att montera solceller på sina takytor eller att sätta upp en solcellspark på sin mark ska man ta hjälp av en erfaren aktör. Gör lite research på nätet och jämför olika leverantörer. Ta också in flera offerter. En seriös aktör erbjuder en kostnadsfri offert och kommer alltid ut på plats för att göra en bedömning.

Innan man skriver kontrakt med en leverantör är det viktigt att man tar referenser och att man även kollar upp dessa. Det räcker inte med mejlkontakt utan man måste ringa upp och ställa frågor om företaget och solcellerna. Är de nöjda och om det finns något som kunde fungerat bättre, är relevanta frågor.

10 Apr 2023

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.