Mejan Labs

En blogg om konst & design

Tänk att en golvslipning kan ge golvet (nästan) det ursprungliga skicket

Jag ska börja ett nytt projekt som handlar om hur man kan utföra renoveringar på ett miljövänligt sätt. Allt mer av det som vi gör när vi renoverar går faktiskt att göra på ännu mer miljövänliga sätt. Här, på detta område, finns det mycket som vi inredare kan göra. Man kan välja att inreda på ett miljövänligt sätt. Det märkliga är att det som är miljövänligt, samtidigt är bra för plånboken eftersom vi återanvänder, återvinner, reparerar och restaurerar det som redan finns. Samtidigt är de typiska konsumenter av inredning sådana som verkligen har råd med dyra möbler, kostsam inredning. Som inredare är det lätt att haka på trenden att masskonsumera; släng ut inredningen och satsa om på nytt. Det är visserligen bra för inredningsbranschen i det korta perspektivet, men absolut inte i det lågna loppet.

Vi behöver en ny syn på inredning

Därför behöver vi en helt ny syn på inredning och branschen behöver formas om. Den behöver inriktas på allt sådant som går att restaurera, renovera, återanvända och så vidare. Vi behöver kreativa nytänkare som kan komma på nya sätt att inreda och tänka. För några år sedan gick ett program som hette "Runway" och som leddes av den tyska modellen Heidi Klum. I det tv-programmet sökte flera designer inom modeindustrin. De fick olika uppdrag att kreera kläder och varje vecka röstades den ena efter den andra bort om de inte har sytt upp kläder som var tillräckligt bra. På så sätt var det bara en deltagare kvar som vann hela tävlingen. Vissa veckor fick de i uppgift att återanvända en massa saker; gamla säkerhetsbälten, plastpåsar och sådant som andra skulle anse vara skräp.

Vi behöver en liknande tävling men mot inredning

Vi skulle verkligen behöva en liknande utmaning som de modeskaparna fick, men inom inredning; att utmanas att skapa inredning och då inte av nya, fräscha material, men utan av "skräp".

Bara den som är riktigt duktig kan komma på hur "skräpet" kan bli något riktigt snyggt. Jag menar, man har ju sett en massa fula saker som konstnärer har gjort av tomma plåtburkar, gamla kapsyler och borttappade knappar. Och jag måste säga att det inte har varit särskilt snygga skapelser. Så utmaningen är att kunna skapa något vettigt av dt uttjänta materialet, tänka nytt. Återskapa något som faktiskt är attraktivt; tillräckligt attraktivt för att någon skulle vilja köpa det, och använda det på riktigt. Det måste bli en mer hållbar inredning som är på miljöns villkor, inte så att vi bara urholkar miljön.

13 Oct 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.