Mejan Labs

En blogg om konst & design

Tapas Stockholm - en riktig smakupplevelse

Har du aldrig provat tapas i Stockholm så är det verkligen dags att göra så. Det handlar om en smakupplevelse som går utanpå det mesta. Tillhör man ett större sällskap som ska ut och äta så brukar små problem uppenbara sig. En person vill ha kött, en annan vill ha fisk, en tredje är inte hungrig och en fjärde har inte så mycket pengar.

Det är, helt enkelt, svårt att hitta något och kompromissa fram en lösning som passar alla. De flesta blir, i någon mån, besvikna och med detta kommer också ett dåligt humör som riskerar att förstöra den trevliga kväll man planerat. Detta är ingenting man riskerar att se om man väljer tapas i Stockholm. Vi förklarar varför genom några punkter - enligt följande:

  • Klassiska smårätter. Konceptet tapas bygger på smårätter - vilket också är den korrekta översättningen av ordet. I Spanien så är det inte så vanligt att man beställer exempelvis en köttbit och nöjer sig med detta. I synnerhet inte om man tillhör ett sällskap. Då blir tapas ett mer givet val: alla beställer in så många smårätter som man vill ha och sedan kan man dela dessa - eller äta dem var för sig som vanligt.
  • Vällagad, spännande mat. Det handlar dessutom om mat som tillagas på ett rakt igenom professionellt sätt - och av riktigt fina råvaror. Du kan välja mellan allt från fisk, kött, skaldjur, ostar, oliver, kyckling, grönsaker, potatis - allt du kan tänka dig. Allt kommer dessutom från de olika regionerna i Spanien och du får därigenom ta dina smaklökar på en liten kulinarisk resa också. Vilken region är din favorit - är det Baskien, Madrid eller kanske Katalonien?
  • Tid för umgänge. En viktig del av tapas är att det är mat som bjuder in till ett socialt ätande. Man äter tillsammans, man äter mer varandra, man smakar och man kan exempelvis äta vissa rätter med händerna. Det handlar om en måltid som blir rakt igenom social. Ert umgänge står i fokus och att ni blir mätta är egentligen att anse som en bisak. Tapas i Stockholm på exempelvis www.alegriatapasbar.se är ett perfekt sätt att starta en trevlig kväll på. En kväll som blir natt innan ni vet ordet av.
7 Sep 2023

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.