Mejan Labs

En blogg om konst & design

Tips för att hyra husbil privat

Vill du prova på livet som husbilsägare? Då är det bra att börja med att hyra. Här kan du läsa några bra tips för att hyra husbil privat.

Leta upp och jämför uthyrare

Om man funderar på att hyra en husbil privat bör man först ta sig tid att kolla upp vilket utbud som finns och inte bara välja första bästa. Välj ut några intressanta bilar och jämför dessa men också ägarna. Verkar personen seriös och vilken information finns att tillgå? Ju mer information desto bättre – du vill veta så mycket som möjlig både om husbilen du ska hyra och personen som hyr ut den.

Kontrollera så att fordonet är försäkrat och fråga gärna om personen hyrt ut bilen tidigare. Se också till att jämföra priserna mellan dom olika personerna som hyr ut sina husbilar. 

Fråga vad som gäller

Det finns många privatpersoner som hyr ut sina husbilar, där vissa ställer höga krav på dig som hyr och andra inte. Någon kanske till exempel tillåter att bilen rullar endast inom Sveriges gränser medan någon annan tillåter utomlandsvistelser. För en större husbil kan man behöva mer än den vanliga körkortsbehörigheten och även detta är något man givetvis bör kolla upp. Fundera över vilka behov du har och leta en uthyrare som kan erbjuda något som passar för dig och din resa.

Provkörning och genomgång

En modern husbil har många finesser och för den ovane är det bra att be om en ordentlig genomgång av hela bilen. Kanske finns en gasolspis, stödben, bord som förvandlas tillsängplats med mera, och det kan minst sagt vara bra att få se hur allt detta fungerar. Ett annat bra och ganska viktigt tips är att provköra en sväng så att du vet att bilen känns bra och att du kan hantera den.

Skriv ett avtal

Man ska aldrig hyra något utan att upprätta ett hyresavtal med uthyraren. Detta är en slags försäkring för dig som hyr och det ska finnas klara och tydliga uppgifter angivna. Vad händer till exempel om du skulle råka ut för en olycka eller ett brott? En annan sak som ska finnas med i avtalet är priset, hur betalningen ska ske och andra punkter som känns viktiga när det kommer till betalningen. Ska du betala i förväg eller efteråt?

Dokumentera

Ska man hyra en husbil privat är det viktigt att man innan avfärd genomför en enklare dokumentation. Ta ett varv både utvändigt och invändigt och fota och skriv ned sådant som verkar avvikande. Finns till exempel en synlig repa längs ena sidan är det bra att få den på bild samt skiva någon rad om det. Detta gör man för att sedan kunna bevisa att skadan eller felet fanns där innan, så att man inte riskerar att bli anklagad för att vara den som orsakat problemet.

Det är bra om man har möjlighet att göra detta tillsammans med uthyraren, så att ni båda vet vilket skick bilen är innan du som hyr den ger dig iväg.

På denna sida finns tips för den som ska sälja sin husbil.

2 Apr 2020

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.