Mejan Labs

En blogg om konst & design

Trikåtygets historia

Det är lätt att ta trikå för givet eftersom det är ett av de vanligaste materialen i våra garderober. Men sanningen är att trikåtyget har en intressant och rik historia. Från dess tidiga början till dess roll i dagens modeindustri, trikåtyget har alltid varit en viktig del av vår klädkultur.

Ursprung och tidig utveckling

Trikåtygets historia kan spåras tillbaka till medeltiden. Det var under denna tid som tekniken för att skapa trikåtyg först utvecklades. Denna teknik, känd som stickning, innebar att garn eller tråd virades runt två eller fler stickor för att skapa en elastisk tygstruktur.

Tidigt trikåtyg var oftast handstickat och användes främst för att göra strumpor och andra små plagg. Under 1500-talet började maskinstickning att bli mer populärt, vilket ledde till en ökning av produktionen och tillgängligheten av trikåtyg.

Den industriella revolutionen och massproduktion

Under den industriella revolutionen på 1800-talet blev trikåtyg mer tillgängligt tack vare uppfinningen av stickmaskiner. Dessa maskiner kunde producera trikåtyg mycket snabbare än vad som var möjligt för hand, vilket ledde till en explosion av trikåtyg på marknaden. Denna ökning i produktionen ledde till att trikåtyg blev billigare och tillgängligt för allmänheten. Med sin mjuka kvalitet och mångsidighet har trikå alltid varit ett eftertraktat material. När det blev så pass billigt att vanliga människor fick råd med det så blev det snabbt mycket populärt som ett material för kläder.

Trikåtyget idag

I modern tid har trikåtyg fortsatt att vara en stapelvara i garderober över hela världen. Från T-shirts och klänningar till sportkläder och underkläder, är trikåtygets mångsidighet och komfort oöverträffad. Dessutom har tekniska framsteg lett till utvecklingen av nya typer av trikåtyg, som mikrofibertrikå och stretchtrikå, vilket ytterligare utökar dess användning och popularitet.

Så nästa gång du bär ett plagg gjord av trikåtyg, tänk på den långa och rika historia som ligger bakom detta enkla men revolutionerande material.

9 Aug 2023

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.