Mejan Labs

En blogg om konst & design

Tryckeriet som blev boulbana

Tryckeribranschen är en bransch som förändrats mycket under de senaste 10-20 år. Detta utifrån flera olika aspekter men kanske har digitaliseringen varit den största förändringsfaktorn. Idag är det lätt för privatpersoner att få tryck på allt från muggar och almanackor till T-shirts och pennor. Något som var extremt dyrt tidigare. Samtidigt har marknadsföringen på internet tagit allt mer roll vilket skapat mindre sug på exempelvis direktreklam, banderoller m.m. Branschen har helt enkelt utvecklats och moderniserats – en utveckling som sker i olika grad i olika branscher.

Ett tryckeri som valde att lägga ner sin verksamhet på 2000-talet var tryckeriet i centrala Liljeholmen i Stockholm. Men även om själva tryckeriverksamheten lagts ner så lever ändå namnet kvar. För tryckeriet är nu Boulbar Tryckeriet. En plats där människor kan äta god mat, umgås och spela boul.

Innan restaurangen öppnade fanns Boulbar på ett flertal ställen i Stockholm. Detta med namn som STHLM-rådhuset, SHLM-Rålambshov och STHLM-Tanto. När så lokalen i det gamla tryckeriet blev ledigt blev det den fjärde platsen i Stockholm som Boulbar valde att etablera sig. Den första september 2017 öppnades portarna för nyfikna Liljeholmsbor ( och andra nyfikna från andra delar av Stockholm). Konceptet är unikt och många går dit enbart för att se hur man kombinerat boulspelandet med restaurangdelen. De som däremot vill tävla på allvar bör söka sig till en riktig boulklubb för restaurangen är noga med att påpeka att spel bara ska ske för att det är roligt.

Tryckeri, Stall, Arbetsförmedling – Allt till grönytor

När tryckeriet lade ner väntade många att lokalen skulle tas över av andra företag men att det skulle förvandlas till en grön oas att vila i var det inte många som trodde. Det är även ofta oväntade lokaler som restaurangkedjan öppnat sina lokaler i. De andra platserna i Stockholm har tidigare exempelvis varit ett stall, en båtuppläggningsplats och ett gym. Sist i raden var det alltså ett tryckeri som fick förvandlas till grönyta, restaurang och boulbana.

Enligt ett pressmeddelande från Tryckeriet är målet att det ska vara en ”mötesplats för alla som älskar boul, fransk mat, musik och pulserande barer”. Uppenbarligen är konceptet vinnande då man nu finns på fyra ställen i Stockholm, en plats i Göteborg samt en plats i Örebro. Ett koncept som innebär gröna växter, grusiga banor, sydafrikansk mat, lounger och boulbarer.

Under 2017 hade Boulbar Tryckeriet öppet 11-00 måndagar till torsdagar, 11-01 på fredagar, 10-01 på lördagar samt 10-22 söndagar.

Behöver du hjälp av ett tryckeri som fortfarande är aktivt? Här finns ett.

 

30 Dec 2017

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.