Mejan Labs

En blogg om konst & design

Vårens och sommarens inredningstrender

Ätnligen har vi inredningsmode och trender som gör en glad! Jag har verkligen gillat den strikta, "skandinaviska" inredning som har dominerat stort de senaste 20 åren, med vitt, vitt och vitt, och den strama och estetiska stilen. Men lika glad är jag i färger som närmaste exploderar nu. Vi har trendspanat och inser att de flesta människor faktiskt tar till sig både färger, former och mönster in i sina hem. Det är några trender som jag särskilt gillar och jag listar dem här.

1. Glassfärger – eller pastellfärger

Det är härliga glassiga färger i sommar. Tänk dig den godaste glassen och färgen på den. Särskilt som man blandar en rosa nyans med en banangul tapet, och lister i ljusgrönt. Där har du trippelsmaken på Triumfs glasspaket.

2. Tofsar/fransar/makramé/fjädrar

Vi ser inredning och prydnader som går i etniska mönster och former. Det hänger tofsar och fjädrar, det är hemvävt och knutet i makramé.

3. Mönster uppåt väggarna

Vi ser allt fler och större mönster uppåt väggarna. Det mönsterlösa är förbi och de stora blommönstren är tillbaka. Det samma gäller textilier som går i mönster.

4. Härligt blått

Vi ser en hel del inredning som går i indigoblått. Det är en intensiv och vacker blå färg om inte gör inredningen kall, vilket mörkblått ofta kan göra i våra bostäder. Indigoblått gör rummen varma.

5. Dovt ombre

Det är intressant att både mode och hårfärg går igen i inredning. I flera år har ombre varit en mycket populär färg i hårfärgning. Nu ser vi samma sätt att tänka när det kommer till inredning. Vi ser gärna färgskiftningar på väggar och textilier i härligadova färger. 

6. Guld

Metall har länge varit populärt i vår inredning. Koppar som metall har varit mest populärt, mn nu ser vi att guldfärgade möbler kommer starkt. Tänk er ett indigoblått rum med en antik byrå med guldbeslag alternativt helt guldfärgat. En snyggare kombination får man leta efter. Den som vågar sig på den färgkombinationen gör ett riktigt statement.

7. Starka färger

Den som varken gillar de pastelliga eller de dova ombrefärgerna kan i stället satsa på det riktigt färgstarka. Gillar man rött, som går mot orange, är man helt rätt ute. Ibland kan det räcka med en dörr eller lister i dessa färger. Eller en matta i starka fäger som lyser upp golvet.

Här måste vi rekommendera renovering av proffs

Jag kan inte låta bli att rekommendera en snickare i Uppsala som är ett riktigt proffs på inredning. Vill du ha ett rum ommålat, en möbel uppfräschad är det bara att anlita detta proffs. De gör det på bästa tänkbara sätt och har rimliga priser. Du vet ju att du kan göra Rot-avdrag upp till 50.000 kronor per person och år?

19 Jun 2018

 

Konst, design, kultur! Där har du våra främsta intressen i tre korta men mycket kraftfulla ord!

 

Skulle man beskriva oss så är vi kanske lite av en kliché. Ett par i en lägenhet på Södermalm där sekelskifte möter designmöbler, stark grafisk form och tryckta mönster. Hon - textildesigner för ett större möbelföretag. Han - driver eget kafé nere på gatan där det viktigaste är att producera riktigt gott handbryggt kaffe.

 

Somliga skulle säkert kalla oss hipsters, men vi var så här innan den termen ens fanns… Hur som helst. Här i vår blogg bjuder vi på våra intressen inom konst, design och kultur - främst från Stockholm, men ibland även från andra platser vi besöker och spännande evenemang vi hör talas om.

 

Mejanlabs.se var tidigare en institution på konstfack, vilket vi tyckte passade bra när vi valde ny domän för vår blogg. Vi älskade att gå på deras utställningar för att se allt spännande som elever och mer välkända konstnärer presenterade där och håller förstås ständigt ögonen öppna för nya stjärnskott på den svenska konsthimlen.